Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια μη μεταδοτική δερματική (κυρίως) χρόνια φλεγμονώδης νόσος.

Προσβάλει και τα δύο φύλα μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, όμως η μέση ηλικία έναρξης της νόσου στατιστικά είναι στις αρχές της τρίτης δεκαετίας ζωής των ατόμων. Συχνά υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, το 1/3 των ατόμων που πάσχουν έχουν κάποιο άτομο στην οικογένειά τους με ψωρίαση, όμως φαίνεται πως πρέπει να έχουν κληρονομήσει και κάποια γονίδια τα οποία θα πρέπει να ενεργοποιηθούν αναλόγως για να εκδηλωθεί η νόσος.  

Το ανοσολογικό σύστημα, του ατόμου με ψωρίαση, παράγει υπερβολικά μεγάλο αριθμό κερατινοκυττάρων (κύτταρα της επιδερμίδας) τα οποία παράγονται κατά πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα κύτταρα αναπτύσσονται μέσα σε μερικές εβδομάδες και αποπίπτουν, ενώ στην ψωρίαση αναπτύσσονται μέσα σε λίγες μέρες. Έτσι τα κύτταρα αυτά συσσωρεύονται και δεν προλαβαίνουν να απομακρυνθούν, με αποτέλεσμα την παρουσία ψωριασικών πλακών συνοδείας κνησμού, πόνου και αισθήματος καύσου. Η χρόνια αυτή νόσος πολλές φορές μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, την αυτοεκτίμηση και την ψυχολογία του ατόμου που πάσχει.

Ομορφιά

Περιποίηση

Υγεία

Αυτοπεποίθηση

Τα πλήρη αίτια δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως αλλά σίγουρα είναι μία πολυπαραγοντική νόσος. Χαρακτηρίζεται από περιόδους εξάρσεων, υφέσεων και υποτροπών. Υπάρχουν παράγοντες που ενοχοποιούνται τόσο για την εμφάνιση της νόσου όσο και για τις υποτροπές αυτής.

 Συχνά υπάρχει κάποιο άτομο στο οικογενειακό περιβάλλον με ψωρίαση, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Έχει συνδεθεί με κάποιες λοιμώξεις (Στρεπτόκοκκος,  HIV)

Το έντονο στρες, ορμονικοί παράγοντες, λήψη ορισμένων φαρμάκων, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία μπορούν να πυροδοτήσουν – επιβαρύνουν την νόσο.

Κατά πλάκας Ψωρίαση. Είναι η πιο κοινή μορφή της ψωρίασης και οι βλάβες της παρατηρούνται κυρίως στους αγκώνες, το κεφάλι τα γόνατα. Στα σημεία παρατηρείται ερυθρότητα, κνησμός και αργυρόλευκες φολιδωτές πλάκες στο δέρμα.

 

Σταγονοειδής Ψωρίαση. Εμφανίζεται σε παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας και ακολουθεί μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Οι πλάκες είναι μικρές σε σχήμα σταγόνα και κατανέμονται διάχυτα.

 

Φλυκταινώδης Ψωρίαση. Είναι χαρακτηριστικό ο σχηματισμό φλυκταινών εντοπισμένα ή γενικευμένα. Στην εντοπισμένη ψωρίαση προσβάλλονται οι παλάμες και τα πέλματα, ενώ στην γενικευμένη προσβάλλεται όλο το σώμα και είναι απόλυτα αναγκαία η άμεση ιατρική παρακολούθηση – νοσηλεία.

 

Ανάστροφη Ψωρίαση. Προσβάλει περιοχές με πτυχές όπως οι μασχάλες, η μεσογλουτιαία, η μηροβουβωνική, κάτω από το στήθος, πίσω από το αυτί, στον ομφαλό ή γύρω από τα γεννητικά όργανα. Εμφανίζεται με λείες ερυθρές φλεγμονώδεις πλάκες. Απαιτεί προσοχή γιατί τα κλινικά χαρακτηριστικά μοιάζουν με αυτά του σμηγματορροϊκού εκζέματος ενώ ταυτόχρονα συνδέεται άμεσα με την ψωρισιασική αρθρίτιδα.

 

Ερυθροδερμική ψωρίαση. Είναι από τις πιο σπάνιες μορφές της Ψωρίασης αλλά ταυτόχρονα η πιο σοβαρή. Χαρακτηριστικό είναι η ερυθρότητα όλου του δέρματος, αλλά μπορεί να συνοδεύεται από ρίγη, υψηλό πυρετό, κακουχία ή υποθερμία. Χρειάζεται στενή παρακολούθηση και χρήζει νοσηλείας καθώς θα πρέπει να ελέγχεται η νεφρική, ηπατική και καρδιακή λειτουργεία.

 

Ψωρίαση των γεννητικών οργάνων. Η ψωρίαση μπορεί να προσβάλλει τα γεννητικά όργανα του άνδρα και της γυναίκας αντίστοιχα. Περίπου το 63% των ασθενών με ψωρίαση θα αναφέρουν βλάβες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων με τις επακόλουθες ψυχολογικές και σεξουαλικές διαταραχές.

 

Ψωριασική ονυχία. Εμφανίζεται στα νύχια των ποδιών ή των χεριών.  Παρατηρούνται δυσχρωμίες, βαθουλώματα, ευθραστότητα, πάχυνση ακόμη και αποκόλληση. 

Κάποιες φορές προηγείται της εμφάνισης της ψωρίασης σε άλλα μέρη του σώματος ενώ οι μισοί ασθενείς με ψωρίαση θα εμφανίσουν και ψωριασική ονυχία.

 

 

Ψωριασική Αρθρίτιδα.

Πρόκειται για μια φλεγμονώδη πάθηση των αρθρώσεων συνήθως επακολουθεί της επιδερμικής Ψωρίασης των ασθενών χωρίς να είναι απόλυτα αναγκαίο. Εκδηλώνεται με οίδημα, πόνο, δυσκαμψία και άλλα συμπτώματα. Ο βαθμός της βαρύτητας της ψωρίασης με την Ψωριασική Αρθρίτιδα δεν συνδέεται άμεσα κατ’ ανάγκη. Το 30%  των ασθενών με Ψωρίαση υπολογίζεται πως θα εμφανίσει Ψωριασική Αρθρίτιδα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όμως να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα προκειμένου να μην επιφέρει μόνιμη βλάβη των αρθρώσεων με την συμβολή ειδικού Ρευματολόγου.

 

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια νόσος. Ανάλογα με την μορφή, τα συμπτώματα, την βαρύτητα και την έκταση της Ψωρίασης έχουμε στην διάθεσή μας διαφορετικές επιλογές.

 

Φωτοθεραπεία

Τοπική θεραπεία με ειδικά σκευάσματα

Συστηματική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή είτε από το στόμα είτε ενέσιμη

Θεραπεία με Βιολογικούς παράγοντες.

 

 

Θεραπεία με Φωτοθεραπεία Μονοχρωματικού στενού Φάσματος.

Η Φωτοθεραπεία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για όλα τα συμπτώματα της ψωρίασης. Η ενέργεια του φωτός ουσιαστικά επιβραδύνει τον ρυθμό αναπαραγωγής των κεραττινοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παρουσία της νόσου.

Η Φωτοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με όλες τις άλλες διαθέσιμες θεραπείες ή να εφαρμοστεί κατά περίπτωση και αποκλειστικά. Περιορίζει της εξάρσεις της νόσου, ενώ ταυτόχρονα ανακουφίζει από τον πόνο και το κνησμό που συνοδεύει την νόσο.

Μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά ή σε ειδική καμπίνα για ασθενείς που η έκταση είναι γενικευμένη. Το πρωτόκολλο των συνεδριών θα σχεδιαστεί από τον Ιατρό με βάση την σοβαρότητα και τον τύπο της νόσου, και θα αποφασιστεί εάν χρειάζεται επικουρικά φαρμακευτική αγωγή (όταν συνδυάζεται με φωτοθεραπεία η δοσολογία των φαρμάκων που απαιτείται είναι μειωμένη)